Hommelvik Sjøside

_DSC0134

På boligfeltet Hommelvik Sjøside i Trøndelag, varmes nå 300 leiligheter opp med pellets. Ferdig utbygd vil boligfeltet bestå av cirka 400 leiligheter.

Da vi startet utbyggingen av Hommelvik Sjøside i 2010, så var det bestemmelser i en reguleringsplan som vi måtte følges, sier Oddstein Rygg i Hommelvik Sjøside. Bestemmelsene gikk ut på at vi måtte ha fjernvarme og fornybar energi. Da begynte vi å se på forskjellige muligheter. Vi vurderte oppvarming fra sjøen, og vi kikket på forskjellige former for solenergi. Men det vi fant ut at var best for oss, var bioenergi i form av pellets, sier Rygg. Han sier at miljøaspektet blir stadig viktigere. – Det blir stadig viktigere for våre kunder at vi kan levere fornybar energi; så dette hadde betydning for valget.

Bioenergi først etter 150 leiligheter

På Hommelvik Sjøside kunne de bygge 150 leiligheter før energisentralen med pellets ble satt opp. Frem til da ble det brukt elektrisitet som oppvarming. På slutten av 2018 sto pelletssentralen ferdig, og den ble satt i drift i starten av 2019.

Anlegget består av en 700 kW pelletskjele fra Ariterm. Som backup er det en biooljekjele på 1 500 kW, og en elkjele på 750 kW. Anlegget har helautomatisk askehåndtering til en nedgravet askekum, trykkluftfeiing av konveksjonsdel og trapperist i brenneren. Pelletssiloen på 59 m3 er levert av Mafa. Ferdig utbygd vil anlegget levere rundt 3 GWh årlig. Anlegget har et stabilt forbruksmønster og derfor har bare pelletskjelen vært i bruk til nå.

Arkitekttegnet energisentral

Sentralen er tegnet av Skibnes arkitektkontor. Kunden var opptatt av at energisentralen skulle stå i stil med den øvrige bygningsmassen på området. Den har derfor fått et uttrykk i tre.

Kunde: Hommelvik Sjøside

Sted: Hommelvik

Brensel: Trepellets

Varmeproduksjon: 2,5 GWh